Grejanje na pelet – cena peleta

Некатегоризовано

Ekonomično grejanje
Drveni peleti pružaju pogodno grejanje cele kuće, kao i čisto ekonomično gorivo za grejanje kompanija i javnih zgrada. Drveni peleti bukovi peleti su pogodni za stare kuće i za novoizgrađene kuće, kao i za kuće sa niskim troškovima energije. Prilikom izgradnje nove kuće važno je voditi računa o kotlarnici kao i o sistemu dimnjaka.

Slično u poređenju sa pećima na gas ili ugalj, toplotna vrednost je pogodna za rad toplovodnog hidrotehničkog sistema grejanja. Toplotna snaga peći na drva na pelete za porodične kuće je uglavnom između 10 i 30 kV i može se automatski regulisati prema vašim potrebama u rasponu od 30 do 100 % putem automatizovanog sistema za dovod goriva i količine vazduha. Peć može biti skoro 94% efikasna. E tu se nalazi tajna uštede sa peletom i odnosno kako i koliko je povoljna cena peleta. Grejani prostor se može definisati toplotnim gubitkom zgrade od 50 V/m2 i 10 kV snage peći na 200 m2. Peć na pelete može da reši ne samo grejanje već i izvor tople vode u zgradama za šta je potreban prostor za skladište goriva. Kapacitet kante za skladištenje sa automatskim punjenjem je dovoljan za pribl. 30 dana i može se lako dopuniti.

Konkretan primer:

Kuća sa grejanim prostorom 10 k 9 m, kotlarnica (7 k 3 m) sa skloništem za automobil (7 k 4 m).

Dispozicija:

dole –

vešeraj, VC, plakar ispod stepenica, hol, ostava, otvoreni prostor dnevni boravak i trpezarija i kuhinja

gore –

2 dečije sobe, spavaća soba, garderoba, VC, kupatilo, hodnik

Kuća je građena od brušene cigle Heluz Famili 44 spojene penom i izolovane stiroporom debljine 14 cm. Potkrovlje je izolovano mineralnom vunom 36 cm. Drveni prozori evro debljine 92, trostruko staklo.

Kuća ima sistem podnog grejanja. Glavni izvor toplote je peć na drva na pelet tipa OPOP BlackStar 20 Kv koja je povezana sa rezervoarom zapremine 500l, koji se opciono zagreva preko solarnih kolektora. (voda se zagreva preko solarnih kolektora tokom celog leta.) Rad sistema grejanja je kompjuterski potpomognut u zavisnosti od unutrašnjeg termostata i spoljašnje temperature. U dnevnom boravku se nalazi kamin (14 Kv) sa cevnim grejanjem dečije sobe, spavaća soba i hodnik na drugom spratu.

Tokom zime (2016-17) koristili smo cca. 2,2 tone peleta i prethodno cca. 2,5 tone peleta u godinama (2015-16).

Write a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *